Ervaar je moeilijkheden tijdens het werk of heb je het werk gedurende minder dan twee maanden* stopgezet? Dan ben je hier aan het juiste adres voor deelname aan het gratis burn-out begeleidingstraject van Fedris (federaal agentschap voor beroepsrisico’s). Dit programma wil werknemers toelaten aan het werk te blijven of het werk zo snel mogelijk te hervatten. Nervus Vagus is sinds kort erkend burn-out trajectbegeleider.
Wat houdt het begeleidingstraject in?
Dit begeleidingstraject van Fedris zet in op een geheel van maatregelen die zowel op de persoon als op de werkomgeving gericht zijn. Dat traject duurt maximaal 2 jaar. Het is flexibel, omdat het aangepast moet worden aan jouw behoeften, afhankelijk van wat je hebt meegemaakt en de graad van burn-out waarin je je bevindt.
Stap 1: je dient een aanmeldingsformulier in samen met een arts of preventie-adviseur
Stap 2: je ontvangt wel/ niet een administratieve goedkeuring van Fedris
Stap 3: je start op bij een burn-out trajectbegeleider voor 1 of 2 sessies diagnostiek van burn-out. Je trajectbegeleider maakt een verslag op voor Fedris.
Stap 4: Je ontvangt een beslissing voor het finale begeleidingstraject
- Negatieve beslissing: 1 heroriëntatiesessie met je trajectbegeleider
- Positieve beslissing: in overleg met je burn-out trajectbegeleider stel je je programma samen
- 8 werkgerichte sessies door je trajectbegeleider voor de organisatorische elementen van burn-out te beoordelen en te behandelen en voor de coördinatie
- 10 individuele sessies voor het psychologische gedeelte begeleid door een psycholoog
- 3 individuele sessies voor het lichamelijke gedeelte van burn out door een kinesist
- Je trajectbegeleider maakt een eindverslag op voor Fedris
Stap 5: na afronding zijn twee follow-up sessies mogelijk
Met jouw toestemming kan overleg of informatie-uitwisseling gecoördineerd worden met het werk en andere betrokken partijen door de trajectbegeleider. Je hebt twee jaar tijd voor de sessies.
Hoe start ik op?
Je dient een aanmeldingsformulier bij Fedris. Dit formulier wordt ingevuld, gedateerd en ondertekend door jou en door een van de volgende personen: de behandelend arts, de preventieadviseur-bedrijfsarts of de preventieadviseur psychosociale aspecten.
Bij ontvangst van de aanvraag doet Fedris een eerste analyse om te verifiëren of jij voldoet aan de voorwaarden voor het programma. Fedris zal aan jou voorstellen om een coördinerend trajectbegeleider te ontmoeten die je zal kiezen uit een lijst van vooraf geselecteerde begeleiders. Die begeleider voert 1 of 2 consultatiesessies uit die tot doel hebben de diagnose van een vroegtijdig stadium van burn-out al dan niet te bevestigen.
Wat kost dit traject?
Fedris neemt de kosten op zich van het traject, waaronder de vergoeding van de begeleiders, alsook de verplaatsingskosten van de werknemer.
Wil je uitgebreidere informatie?
Neem een kijkje op de website van Fedris:
- Voor een uitgebreide beschrijving: https://www.fedris.be/nl/programma-burn-out.html
- Voor het pilootproject: https://www.fedris.be/nl/pilootproject-burn-out.html
* Ben je gedurende een periode langer dan 2 maanden afwezig op het werk? Dan kan je ook deelnemen als jouw situatie beantwoordt aan deze twee voorwaardes:
- De reden van arbeidsongeschiktheid is een andere dan professionele burn-out en;
- er wordt aangepast werk uitgevoerd met toestemming van de adviserend arts van het ziekenfonds.