Om voeling te krijgen met jouw noden, maken we verbinding met jouw lichaam, jouw emoties, jouw gedachtes al wandelend in de natuur. Door bewust te worden over wat jouw lichaam vertelt en inzicht te geven in de belangrijke rol van ademhaling, kan je terug meer regie ervaren over jouw lichaam. Ook leggen we de brug naar je omgeving. Het blijft een wisselwerking: jouw persoon met de omgeving. Telkens passen we dit direct toe door concrete oefeningen.
Al wandelend gaan we in gesprek
Weg van de setting waarbij je aan iemand achter een computerscherm je verhaal komt doen, weg van de Hollywoodscènes waarin je languitgerekt op een divan je leven blootlegt. Al stappend (of peddelend, zie paddle and talk), in bos en veld, brengen we in kaart wat jouw topics zijn op dit moment en waar je naartoe wil met je loopbaan, balans privé en werk, je leven,… . Het wandelen ondersteunt het proces.
Inzicht in de onderliggende processen & beleven, daar zetten we op in. Dit doen we door oefeningen met een creatieve twist over je (werk)context, je obstakels, je waardes. De natuur kan ons daar een handje bij helpen. We betrekken de tegenstellingen, veelheid, de processen… van de natuur mee in de oefeningen. Ook thuis ga je aan de slag en betrek je mee je omgeving. Op jouw maat en tempo werken we aan de afslag die jij nodig hebt.
De vertrekpunten kunnen variëren. Maar het start- en eindpunt is telkens de VW-bus. Is wandelen niets voor jou, zit het weer die dag wat tegen,… dan nog trekken we erop uit en maken we gebruik van ons kantoor op wieltjes. Dan spreken we af op een plek met uitzicht op de natuur en doen we onze gesprekken. Op termijn willen we ook van de bloemenplukweide een inspirerende plek maken voor deze sessies.
Waarom niet, de natuur op doktersvoorschrift*?
Dat de natuur je (mentale) gezondheid kan boosten, is geen grote nieuwe ontdekking. Maar onderzoek bevestigt de helende mogelijkheden de laatste jaren steeds meer en zo krijgt de natuur stilaan ook een plekje in de geestelijke gezondheidszorg:
- Een traject ‘wandelcoaching’ blijkt effectief voor personen met burnout en stressgerelateerde klachten (Agnes Van Den Berg ): meer plezier in het werk, minder stress en meer initiatiefname.
- In Schotland en Canada schrijven zorgverstrekkers tijd voor om door te brengen in de natuur of een fysieke activiteit uit te oefenen. Meer info via deze link.
- Al een stap voorwaarts door de natuur: Wandelen in de natuur doet het stresshormoon ‘cortisol’ dalen in het lichaam. Wil je nog meer weten over de voordelen? Op de website van Bosplus en de Christelijke mutualiteit lees je hier uitgebreid over. Ook De Morgen richtte er recent zijn aandacht op.
* Natuur op doktersvoorschrift: Dirk Avonts, Hans Keune, Roy Remmen
Maak een afspraak.